dimecres, 16 de maig del 2012

EL CASTELL D'OLIANA

El Castell d'Oliana és el nucli originari de la vila d'Oliana. La seva presència està documentada des dels anys 919-920, amb el nom de Castro Uliana, sota els dominis dels comtes d'Urgell. 


Situat d'alt d'un turó, al peu del Roc de les Hores, el Castell d'Oliana era un lloc estratègic que, juntament amb Castellebre (Peramola), controlava el pas i el riu Segre.Avui només en queden restes i l'antiga església romànica de Sant Andreu del Castell, consagrada entre els anys 1037 i 1040 i restaurada l'any 1977.

Església de Sant Andreu del Castell



Sant Andreu del castell i, al fons, Castellebre

Els isards són assidus visitants del castell

De l'antic Castell només és conserven actualment algunes parets amb restes del poble medieval que s'estenia al sud de l'església. Els carreus són força grossos, allargats i de mides diverses. Les muralles del Castell coincidien amb els murs exteriors de les cases que eren de dimensions reduïdes, normalment d'una sola habitació amb llar de foc.

Restes de les cases








El poble del Castell va ser abandonat abans del segle XVI, quan els seus habitants es van traslladar a la vall buscant una vida més fàcil, on hi ha l'actual població d'Oliana.

Amb tot, no totes les cases es van abandonar i algunes families hi van viure fins la primera meitat del segle XX. Fa uns cinquanta anys, durant la construcció del pantà d'Oliana, families de treballadors van viure dins de l'església.


Si aneu camí d'Andorra pel camí del poble d'Oliana, no passeu de llarg: atureu-vos a conéixer el Castell d'Oliana i podreu gaudir d'un espai tranquil, on les pedres, avui cobertes de vegetació, ens parlen del passat i on podreu albirar unes meravelloses vistes de la vall.


El Castillo de Oliana es el núcleo originario de la villa de Oliana. Su presencia está documentada desde los años 919-920, con el nombre de Castro Uliana, bajo eldominio de los condes de Urgell.

Situado en lo alto de una colina, al pie del Roc de las Hores, el Castillo de Oliana era un lugar estratégico que, junto con Castellebre (Peramola), controlaba el paso y el río Segre.

Hoy sólo quedan restos y la antigua iglesia románica de Sant Andreu del Castell, consagrada entre los años 1037 y 1040 y restaurada en el año 1977.

Del antiguo castillo sólo se conservan actualmente algunas paredes y restos del pueblo medieval que se extendía al sur de la iglesia. Los sillares son bastante grandes, alargados y de varios tamaños. Las murallas del Castillo coincidían con los muros exteriores de las casas, que eran de dimensiones reducidas, normalmente de una sola habitación con chimenea.

El pueblo del Castillo fue abandonado antes del siglo XVI, cuando sus habitantes se trasladaron al valle buscando una vida más fácil, donde está la actual población de Oliana.

Con todo, no todas las casas se abandonaron y algunas familias vivieron hasta la primera mitad del siglo XX. Hace unos cincuenta años, durante la construcción del pantano de Oliana, familias de trabajadores vivieron dentro de la iglesia.

Si vais camino de Andorra por el camino del pueblo de Oliana, no paséis de largo: detenéos a conocer el Castillo de Oliana y podréis disfrutar de un espacio tranquilo, donde las piedras, hoy cubiertas de vegetación, nos hablan del pasado y desde donde podréis divisar unas maravillosas vistas del valle.

3 comentaris:

  1. Felicitats per aquest blog, que ens permet descobrir un nou mon, bell i fantasiós.

    ResponElimina
  2. Per cert, les fotografies molt maques!

    ResponElimina
  3. Un lugar precioso ,dan ganas de hacer la mochila y salir a buscarlo en un viaje sin rumbo
    Gracias por llevarme hasta allí
    Besos

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...